Vijf vragen aan de man die disc naar Nederland bracht

VIJF VRAGEN AAN DE MAN

DIE DISC NAAR NEDERLAND BRACHT

 

De naam Cor van de Schoot mag dan misschien onbekend voorkomen, de term DISC is inmiddels wijdverspreid. Cor is de man die ervoor zorgde dat dit model in Nederland grote bekendheid verwierf. Mede door zijn jarenlange ervaring in bedrijfsvoering en het werken met mensen wist hij de succesvolle formule verder te ontwikkelen. Wij leggen hem een aantal vragen voor over DISC, die Cor beantwoordt aan de hand van wijze lessen en anekdotes.

 

“Al sinds 1990 geef ik lessen en trainingen in DISC. Na een loopbaan bij IBM besloot ik een eigen bedrijf te starten, waarin ik met name cursussen in Situationeel Leidinggeven wilde aanbieden. Bij IBM kregen we daar regelmatig lessen in, en ik vond dat altijd dermate interessant dat ik ermee door wilde. Ik koos voor de Ken Blanchard Companies, en kreeg van hen de licentie om hun methode in Nederland te gaan gebruiken. Toen ik bij hen San Diego op bezoek was, lieten ze me nog een ander model zien, dat weliswaar potentie had maar waarvan ze nog niet goed wisten wat ze ermee aan moesten; het stond nog in de kinderschoenen. Dat bleek DISC te zijn, een model waarmee je kon uitvinden of iemand Dominant, beïnvloedend, Stabiel of Consciëntieus is. Mijn bedrijf werd de eerste die het in Nederland mochten gebruiken. Inmiddels werken we er dus al bijna dertig jaar mee. Het product heeft zich ontwikkeld en bewezen.”

 

  1. Welke rol speelde DISC in jouw werk? “Iedereen is anders en vereist een andere aanpak. Toen ik bij IBM werkte, kwam er op een gegeven moment een nieuwe manager op de vloer, die was overgeplaatst van de salesafdeling. Overal had hij een idee over, tot aan de kleuren van onze ringbanden toe. Ik moest over alles verantwoording afleggen en er was een hoop bemoeienis en gezeik. We gaven les in Situationeel Leidinggeven, maar hij had daar nog niet zoveel van begrepen. Een van mijn collega’s vertrok, ik was de volgende. Dat past ook bij mijn dominante en beïnvloedende stijl; zelf doen en zorgen dat ik er weer goed opsta. Na mij volgde er nog een en toen ging bij hem het belletje rinkelen dat de fout bij hemzelf lag. Wie veranderingen succesvol wil doorvoeren, moet een visie hebben en verschillende zaken combineren. Het nieuwe met het oude, jouw visie met die van de mensen om je heen. Als je probeert te veranderen zonder een duidelijke en weloverwogen visie, kom je er niet. Dan loopt de druk op en doen mensen niet wat nodig is, maar doen ze waar hun voorkeur ligt.

 

  1. Wanneer wist je dat DISC een succes zou worden? “Toen ik voor het eerst met DISC werkte, wist ik meteen dat ik goud in handen had. Mijn focus lag bij het grootmaken van Situationeel Leiderschap in Nederland, een concept dat veel mensen begrijpen, maar niet kunnen toepassen. Met DISC kon ik de brug slaan tussen leren en toepassen.”

 

  1. Is DISC een op zichzelf staand fenomeen? “Juist niet! Daar gaat het ook vaak mis. Wanneer je DISC los gebruikt is het leuk, voor de fun. Zoals je op familie- of bedrijfsuitjes gaat paardenfluisteren of horoscopen lezen. ‘Tante Agaath was een S, zo bleek uit het testje. Daardoor was het kerstdiner altijd goed verzorgd, maar nooit op tijd klaar.’ Wil je écht het nut van DISC ervaren, dan moet je er meer mee doen. Combineer het met je bedrijfsvoering, koppel het aan Situationeel Leidinggeven of aan het teammodel van Patrick Lencioni. Dán ga je pas echt resultaten zien.”

 

  1. Welke rol speelde DISC in jouw privéleven? ‘Ik zie dingen omdat ik zo kijk. Ik heb een schoonzoon met een sterke voorkeur voor Dominant gedrag. Verantwoord risico nemen denk ik dan. Ik illustreer het graag met een anekdote. Mijn gezin ging op skivakantie, en mijn schoonzoon ging ook mee. Hij kon niet skiën, maar dat mocht de pret niet drukken. Hij huurde de mooiste ski’s en nam de lift naar boven. Ik had hem van tevoren gevraagd of hij niet een lesje moest nemen, maar daar wilde hij niets van weten. Uiteraard ging ik mee naar boven. Dit gaat fout en dat moet ik zien. Het bovenste stuk van de piste is erg stijl, en wie niet kan skiën, komt hier dan ook echt niet vanaf. Ik had hem tegen kunnen houden, maar liet hem het risico nemen. Uiteindelijk was hij toch bereid wat lesjes te nemen. Na een dag of twee vroeg ik hem wat hij ervan vond. ‘Ook zonder lessen was ik er gekomen, hoor’, was zijn antwoord. Maar ik wist voldoende: hij had het toch maar mooi gedaan, maar iemand met veel Dominant gedrag, gaat je natuurlijk nooit bedanken voor de les.”

 

  1. Hoe is DISC nu nog in je leven? “Of ik het nu wil of niet, ik heb oog voor mensen en vind het plezierig om te observeren; ik zie meteen wat voor een persoon iemand is. Onlangs maakte ik een treinreis in Zwitserland. De conducteurs op de Zwitserse treinen zijn in de regel uitermate vriendelijk, echte serviceverleners. Het controleren van de kaartjes is voor hen slechts bijzaak. Echt stabiel gedrag verwacht je. De conductrice kwam langs. Ze had een stagiaire bij zich. In één oogopslag zag ik dat de stagiaire niet echt die Zwitserse vriendelijkheid uitstraalde. “Fahrzeig bitte!”. Mijn kaartje, mijn paspoort… alles wilde ze controleren. “Wohin?!” vroeg ze kort. Dat stond nota bene op mijn kaartje. Enfin, ik rekende op een leuk gesprek, maar kreeg te maken met een chagrijnige stagiair met niet effectief Dominant gedrag. Haar begeleidster had het ondertussen in de gaten en begon het wat te vergoelijken. Na iedere passagier veegde ze de rommel op die de stagiaire achterliet. Twee heel verschillende types, die je gelijk herkent aan hun uitstraling.”