Kom je hier om je punt te maken of om je doel te bereiken?

SASKIA STRAVER: “KOM JE HIER OM JE PUNT TE

MAKEN OF OM JE DOEL TE BEREIKEN?”

 

Kickbokser Saskia Straver (46) vindt dat kickboksen helemaal niet zoveel te maken heeft met vechten. Ja, vechten met jezelf misschien. De intentie om elkaar uit te dagen om beter te worden is wat haar zo aanspreekt. Niet alleen door middel van kickboksen, maar ook in het coachen van mensen. “We moeten elkaar aanmoedigen en kijken of we elkaar kunnen liften”, legt Saskia uit.

 

Als puber stond Saskia nog niet in de boksring; jarenlang was zij actief in het watersporten. Na een paar ongelukken was er een nekoperatie nodig, waar ze best serieus van moest revalideren. “Ik kreeg van iedereen wat anders te horen, over hoe ik dat aan moest pakken. Het ging vooral over wat ik allemaal niet meer mocht. Ik heb net zolang gezocht tot ik iemand tegenkwam die vond dat ik nog wel veel kon. Met de juiste begeleiding uiteraard.” Zo begon Saskia met boksen in een sportschool, en dat was een schot in de roos. De revalidatie liep voorspoedig en ze kon al gauw weer dat doen waarvan sommigen hadden gezegd dat er een kleine kans was dat het nog zou gebeuren.

 

“Ik geloof er heilig in dat mensen veel meer kunnen dan ze zelf in eerste instantie denken.” Een van de grootste oorzaken dat mensen vastlopen volgens Saskia. “Men schat zichzelf veel te laag in of is angstig. Angstig klinkt misschien heftig, maar mensen zijn bang dat iets niet lukt en beginnen er daarom niet aan. Dat vind ik verschrikkelijk. Probeer het gewoon! Wat nu als het wél lukt?” Perfectionisme brengt veel onzekerheid mee en dat is zonde, vindt Saskia. “Als het misgaat zijn het meestal situaties waar je vrij snel daarna denkt: hier lachen we later om. Meestal wordt het een goed verhaal.”

 

Een nekblessure is dan wel niet een goed verhaal, maar het bracht Saskia wel op dit pad. Ze was zo enthousiast over het boksen in de sportschool, dat ze besloot om daar te gaan werken. In haar werk als trainer kan zij volledig haar ei kwijt. “Ik kan niet zo goed stilzitten en als kind krijg je dan vaak te horen dat je rustig moet doen en stil moet zijn. In de sportschool hoefde ik mij voor het eerst in mijn leven niet aan te passen. Hoe harder ik stuiterde, hoe leuker ze het daar vonden. Ik hoefde niet te dimmen, maar kon het juist vol gas inzetten. Ik denk dat ik toen wel heb ontdekt dat niet wat je bent is wat je beperkt, maar wat je denkt dat je niet bent en wat mensen je allemaal aanpraten over wat je niet bent of kunt.”

 

Het kickboksen ging al snel over in personal training en coaching. “Deze sport en het coachen combineren bleek ideaal”, legt Saskia uit. “Kickboksen is een samenspel, waar je de ander leert te lezen. Het is een prachtige sport om heel erg in het nu te zijn. Je kunt alles even loslaten en dat moet je ook doen. Als je tijdens een uurtje sparren nog je boodschappenlijstje aan het doen bent, dan krijg je tikken op je neus.”

 

De mensen die aankloppen bij een (personal) trainer zijn vaak niet alleen uit op het sporten. “Dan kun je net zo goed naar de Basic-Fit gaan, en ben je voor een paar tientjes per maand klaar.” Voor Saskia is het een toegevoegde waarde dat ze naast het sporten ook de mensen coacht in waar ze tegen aanlopen. Ze richt haar rooster ook zo in dat er altijd ruimte is om met elkaar samen nog de diepte in te gaan om dingen op te lossen.

 

In de loop der jaren heeft Saskia mensen getraind van alle rangen en standen en daar komen soms ook wat haantjes voorbij. “Je kunt hier heel stoer binnenkomen en eens laten zien wat je allemaal kan. Het enige wat je daar mee bereikt is dat iedereen zich kapot schrikt en waarschijnlijk ook niet meer met je wil boksen. Ik geloof dat je goed moet beseffen dat je altijd iemand anders nodig hebt om beter te worden. Als je je als een eikel gedraagt heeft niemand daar zin in.” Het gaat voor Saskia in het boksen om rekening houden met de ander. “Je kunt wel willen laten zien hoe sterk je bent, maar dan ligt je tegenstander aan de andere kant van de zaal en is het spelletje over. Vooral mannen met grote ego’s moeten dat leren.”

 

“En zo gaat het ook op de werkvloer”, legt Saskia uit. “Als ik een team moet samenstellen en ik ga boven op de apenrots zitten en ik gedraag mij ook zo dan schakel ik mijn hele team uit. Zij worden dan onzeker, bang en lopen uiteindelijk weg.” Een gevleugelde uitspraak van Saskia is dan ook: ‘Kom je hier om je punt te maken of om je doel te bereiken?’ Dat laatste bereik je namelijk meestal niet door een punt te maken. Tijdens een kickbokssessie, alleen met Saskia of met een groep, moet je je doel voor ogen houden: “Kleine dingetjes soms even links laten liggen en je afvragen: Wat kwamen we hier ook alweer doen? Je moet ervoor waken om dat niet uit het oog te verliezen en emoties niet de overhand laten nemen. Daar heeft het kickboksen mij veel geleerd.”

 

Saskia coacht niet alleen een-op-een, maar traint ook groepen en teams. “De kracht van een grote groep trainen is dat je steeds kunt wisselen. Mensen leren hierdoor hoe ze op een ander moeten reageren maar ook hoe een ander op jou reageert. Je moet elkaar echt kunnen aanvoelen. Je wisselt in duo’s en hebt steeds iemand anders voor je. Daardoor krijg je te maken met vraagstukken zoals: Hoe hou ik nu mijn eigen plek vast, maar beweeg ik wel mee met de ander? Want je wil eigenlijk constant dat veranderen. Je moet ook constant veranderen maar zonder jezelf in dat proces kwijt te raken. Het kunnen aanpassen en iets nieuws ontdekken in plaats van iets kwijtraken lijkt wel haast een vaardigheid die we met de jaren verliezen als we ons daarop niet blijven uitdagen.” Ook denkt men vaak dat als ze een keer uitgelegd krijgen hoe ze iets moeten aanpakken dat ze het dan volledig beheersen. “Absolute onzin. Je moet het oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Misschien lukt het wel nooit, maar dan heb je het onderweg misschien wel veel lol gehad. Ik hoop dat het me lukt om mensen het plezier terug te geven om te oefenen door met elkaar te spelen.”

 

“Een jong managementteam dat hier langskomt voor een leiderschapstraining is niet te vergelijken met een team waar het niet zo lekker loopt of waar zelfs een conflict is. Daar ga ik anders mee om.” Een conflict tussen twee mensen is nooit alleen maar een conflict. Er zit meestal meer achter. “Bij mijzelf weet ik dat wel. Als ik voel dat ik een reactie heb die eigenlijk niet helemaal nodig is en heftiger is dan normaal dan weet ik dat ik iets te onderzoeken heb bij mezelf.” Zelf heeft Saskia geleerd het dan even te parkeren. “Betekent ook niet dat ik nooit uit de bocht vlieg. Maar ik probeer dat zo min mogelijk te doen. Vaak zit het namelijk bij jezelf en wordt er door een ander net een gevoelig puntje geraakt, maar dat heeft niks met de ander te maken. Andersom werkt dat ook zo. Ik trek het mijzelf ook niet persoonlijk aan. Dan wordt het al vrij snel makkelijker. Ik probeer mensen anders naar zichzelf te laten kijken en wat lucht te brengen in de situatie zodat ze nieuwe mogelijkheden kunnen ontdekken.”

 

Je kunt veel leren van het fysieke aspect toevoegen aan een training. Mensen kunnen zich niet verstoppen als je iets actiefs gaat doen. En als je het fysiek maakt snapt iemand het vaak veel beter. “Je kunt heel makkelijk sociaal wenselijke antwoorden geven als je vaak genoeg een assessment hebt gehad. Maar je lichaam liegt niet. Dat is een makkelijke ingang voor mij om dan het gesprek aan te gaan. Na afloop zeg ik: ‘Hé, wat gebeurde daar nou?’”